Frøslevlejren – Vores fælles historie skal sikres for fremtiden

Mandag havde vi fornøjelsen af at byde velkommen til to markante stemmer fra Folketinget: Mogens Jensen (S) og Hans Christian Schmidt (V). Begge havde taget turen fra Christiansborg til Frøslevlejren for med egne øjne at se, hvorfor lejren fortjener en central plads i vores fælles bevidsthed – og i fremtidens kulturpolitik.

Frøslevlejren er Danmarks eneste fangelejr og samtidig Nordeuropas bedst bevarede af sin slags. Den bærer på stærke og vigtige fortællinger fra en af de mørkeste perioder i europæisk historie. Over 1600 danskere blev herfra deporteret under 2. verdenskrig, og historien om De Hvide Busser er kun ét eksempel på lejrens betydning. Dette sted er ikke kun en lokal skat – det er en national og international arv, der kalder på handling.

     

En ny virkelighed – og nye muligheder

Til sommer lukker Frøslevlejrens Efterskole, og med det forsvinder en væsentlig del af den økonomiske støtte, der har været med til at holde lejren i gang. Det gør det akut at finde en ny og bæredygtig model for lejrens fremtidige drift.

Vi arbejder derfor målrettet på at få Frøslevlejren tænkt ind i større sammenhænge: som en del af Hærvejsprojektet, i forlængelse af Gendarmstien – og som et nationalt mindested med en stærk formidlingsrolle.

Sammen med Frøslevlejrens bestyrelse, kulturudvalgsformand Signe Bekker Dhiman og vores samarbejdspartnere i Museum Sønderjylland, presser vi på for at få Frøslevlejren prioriteret i det politiske landskab.

Det gælder ikke mindst op til 80-års jubilæet for Danmarks befrielse i 2025, hsom er i dag – hvor du modtager dette nyhedsbrev.

Et sted, der griber én

Som vi tidligere har oplevet med besøg af Anders Kronborg og Jesper Petersen, efterlader Frøslevlejren et dybt indtryk. Det er et sted, hvor historiens vingesus mærkes fysisk, og hvor formidlingen skal ske i øjenhøjde – levende og tilgængelig. Med modernisering og investeringer kan området blive et stærkt center for undervisning, refleksion og samfundsansvar.

Og ja – vi sørgede naturligvis også for solæg i forårssolen. For selv de alvorlige historier må gerne ledsages af varme, fællesskab og lokale smagsoplevelser.

Dagen mundede konkret ud i, at Frøslevlejrens bestyrelse Onsdag den 7. maj drager til Folketingets Kulturudvalg med et stærkt budskab.

Frøslevlejren skal på sigt på finansloven, men lige nu har vi en unik mulighed for at udvikle lejren yderligere.

Skrevet af Theis Kylling Hommeltoft, folketingskandidat og medlem af byrådet.

.       

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2021 Socialdemokratiet Aabenraa Kommune