Grøn trepart – Danmarkshistoriens største naturgenopretningsprojekt.
Vi ved det alle efterhånden, naturen lider, vores fjorde er døde eller døende, fuglearter er kraftigt nedadgående og nogle er ikke længere eksisterende i Danmark, insekterne er kraftigt nedadgående, generelt er artdiversiteten meget lidende. Det kræver handling at rette op på det og vi skal rette op på det. Men indtil videre er det mest blevet til snak.
Med udgangen af 2024 blev der landet en politisk rammeaftale mellem regeringen, SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre om en gennemgribende genopretning af vores natur også kaldet den Grønne Trepart. Den Grønne trepart er så ambitiøs, at den har fået sit eget ministerium med Jeppe Bruus som minister.
Med aftalen afsættes der omkring 43 milliarder kr. Desuden afsættes 80 mio. kr. til genopretning af havnaturen i de marine naturnationalparker i Lillebælt og Øresund.
Når aftalen er implementeret, så vil Danmark få markant mere skov – hele 250.000 hektar, svarende til størrelsen af Lolland, Falster og Bornholm tilsammen. Derudover skal 140.000 hektar, som i dag dyrkes på klimabelastende lavbundsjorde, omlægges til natur.
Med aftalen sættes også et mål for kvælstofindsatsen, hvor der tages udgangspunkt i scenarie 1 fra rapporten om Second Opinion – med undtagelse af Bornholm. Det svarer til et nationalt indsatsbehov for kvælstofreduktioner på 13.780 tons.
Med aftalen vil der fortsat være en stærk fødevareproduktion i Danmark, men en del af det areal, der i dag bruges til landbrugsproduktion, skal i fremtiden bruges til noget andet. Det gælder bl.a. heder, enge, ådale og moser.
Der skal åbnes seks nye naturnationalparker, ved udgangen af 2030. Samlet etableres der dermed 21 naturnationalparker i Danmark.
Til at varetage det konkrete arbejde, etableres der 23 lokale treparter (tidligere vandoplandsstyregrupper), som samlet skal dække hele landet. De lokale treparter skal udarbejde lokale arealomlægningsplaner på baggrund af det nationalt udmeldte indsatsbehov. De lokale omlægningsplaner skal udarbejdes i 2025 med en klar deadline ultimo 2025 og skal være en fuldt dækkende plan for indfrielse af indsatsbehovet.
Aabenraa kommune deltager i tre lokale treparter, treparten for vadehavet, trepart for Lillebælt og trepart for Kruså/Vidå hvor vi har formandsposten. I Kruså/Vidå sidder der repræsentanter for Sønderborg, Haderslev, Tønder og Aabenraa. Derudover sidder der en repræsentant fra Spiras og sønderjysk landbrug samt to fra Danmarks Naturfredningsforening og en fra miljøstyrelsen.
Som udgangspunkt baserer udtagningen sig på frivillige aftaler med den enkelte landmand og det er min oplevelse, at landmændene er med på at der skal ske noget – de vil gerne og de ved godt hvor de nyttige jorde er. Men det handler også om kompensation for det tabte og det er naturligvis forståeligt.
Vi får travlt, for allerede med udgangen af 2025, skal udpegningen af lavbundsjorde og andre arealer ligge klar og være indberettet i et program der hedder MARS. Og undervejs i processen skal vi være enige kommunerne imellem hvilke jorde der skal udtages, sådan at det lokale mål opnås. Udpegningen skal behandles politisk i udvalg og byråd og være færdig i december måned.
Grøn trepart er det redskab vi har ventet på i kommunerne. Selvom miljøarbejdet i dette byråd har været ambitiøst og vi har gennemført mange gode tiltag, så kommer dette til få massiv positiv indvirkning på miljøet. Med grøn trepart kan vi skabe en mærkbar forandring på vores havmiljø og på udledningen af CO2 fra landbrug. Samtidig så får vi mere fri natur og skov, hvor naturen kommer til at råde uden regulering fra mennesker og det er der behov for hvis vores artsdiversitet skal genoprettes.
Med den grønne trepart har vi også afskaffet bokseringen. Den traditionelle kamp mellem miljøforkæmpere og landbrug er skiftet ud med dialog og samarbejde. De møder jeg har deltaget i, er foregået i en ordentlig tone og i respekt og forståelse for hinandens ståsted samt med et fælles mål for øje. Det øger succesraten væsentligt når vi kan samarbejde i stedet for at skændes, så jeg er optimistisk for at vi når i mål.
Erik Uldall Hansen
Formand Grøn trepart Kruså/Vidå.
Medlem Grøn trepart Vadehavet og Lillebælt