GOD 1. MAJ!

Kære allesammen
Endelig! Langt om længe, lystes man til at sige. For hold da op hvor er det skønt endelig igen, at kunne samles under de røde faner sammen med jer! Og fejre arbejdernes internationale kampdag – 1.maj!
Det kan lyde som en kliché og for 10 år siden ville jeg nok netop selv have tænkt det. For hvor meget kamp er der egentlig tilbage i dette lokale i dag?
Er dagen ikke mere blot et symbol på den historiske kamp for arbejdernes vilkår på arbejdsmarkedet – for før i tiden, var der noget at kæmpe for. 8-timers arbejde 8-timers frihed og 8-timers søvn!
Og det fik man efter første verdenskrig! Men 1.maj og arbejdernes internationale kampdag fortsætter dog ufortrødent og vi er beviset på, at det stadig i dag finder sted – og endda mange steder rundt om i landet, Europa og verden!
Men hvad kæmper vi for? Er denne dag bare andet end godt selskab, ringriderpølser og kaffe – ja og måske en øl.
Ja! Det er den.
For der er stadig behov for at vi kæmper for den lille i samfundet. Personen der f.eks. efter folkeskolen er startet på byggepladsen og med sine hænder har været med til at bygge det Danmark vi kender og holder af, helt bogstaveligt. Og fra 7-15 dagligt har udført fysisk hårdt arbejde.
Eller ekspedienten der i en menneskealder smilende, har siddet ved kassebåndet, mens hænder og hofte langsomt med årene gør mere og mere ondt.
Eller sundhedspersonalet der hver dag kæmper en kamp for os alle, når vores verden bryder sammen og sygdom og uheld finder vej tæt på.
Og der er mange andre
Verden idag er forandret.
De sidste to år har verden oplevet nedlukninger, frihedsbegrænsninger og en ny form for statslig indblanding i vores liv og hverdag som vi ikke har kendt til i flere årtier..
Det har resulteret i mange frustrationer og spørgsmål og i nogen grad udstillet hvordan tilliden til systemet er udfordret!
For når en verdensomspændende pandemi rammer vores hjem, og truer vores alles sundhed og økonomi, nødvendiggør det fællesskabets handlekraft.
Og vi har set hvilke erhverv samfundet for alvor bygger på, når ulykken presser sig på – og det er ikke de erhverv hvor man går med skjorte og slips, mens man på en god overenskomst bliver godt betalt efter mange års uddannelse.
Nej tværtimod! Det er jer!
Og som man troede at “verden efter corona” var ved at indfinde sig i starten af i år, da vi på Christiansborg kunne ophæve de sidste restriktioner og “slippe os fri” som køerne på græs. Måtte verden den 24. Februar vågne op til Krig I Europa – Putin havde indledt en fuldskala invasion af Ukraine.
Det utænkelige var sket!
Verden er endnu engang blevet kastet ud i kaos.
Men ud af krigens rædsler og Putins trusler om Atom-krig har Europa og Vesten stik imod Vladimir Putins forventninger, samlet sig om vores fælles værdier. Og ud af asken står vi mere , forenet, stålsatte og stærkere end nogensinde.
For det er gennem fællesskabet, skulder ved skulder, at vi som legionærerne i Romerriget kan styrte Putins regime.
Og sammen støtter vi Ukraines folk og deres leder Volodomyr Zelenskij – vestens symbol på håb, mod og vilje til at tage kampen op, mod den russiske Bjørn.
Og hold da op! Jeg bliver rørt og overrasket hver gang jeg hører om kampenes brutalitet, bombardementerne, de mange flygtninge og ikke mindst når jeg hører om Ukraines sejre på slagmarken. Om hvordan de presser de russiske aggressorer tilbage.
Den krig man troede ville være overstået på et par dage, har nu stået på i flere måneder
Og Ukraine kæmper videre.
Alle står vi chokerede tilbage, for hvad tænker Putin på! Er han rablende?
Uanset, så er sikkerhedspolitik i dag blevet højaktuelt. Og de næste mange år frem, vil også Danmarks soldater være blandt dem, som bærer samfundet åg, på deres skuldre – sammen med jer!
Og med Krigen er der kommet økonomisk krise. Inflationen stiger voldsomt, dagligvare vi før har taget for givet – skal vi nu prioriterer, for at have råd til.
Og Kriser har det med at pege den tunge ende ned af! Så det er de svageste den trykker mest… og nogle få i toppen af samfundet tjener styrtende på det. Mathæus princippet længe leve, om at den begunstigede begunstiges mere!
Og derfor kæmper vi den dag i dag! For de svageste og for dem som er mindst begunstiget!
Jeg vil ønske jer alle en god 1.maj – og slutte af med 2 vers fra Sønderjyllands nationalsang – det haver så nyligen regnet:
Det har regnet – men regnen gav grøde,
det har stormet – men stormen gjorde stærk.
Som de tro’de, at skoven alt var øde,
så de vårkraftens spirende værk.
For de gamle, som faldt,
er der ny overalt,
de vil møde, hver gang der bliver kaldt.
Tak for ordet ❤️
KH
Theis

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2021 Socialdemokratiet Aabenraa Kommune