Trump i kovending – og krigen i Ukraine fortsætter
Verden ændrer sig hurtigt – især når Donald Trump sætter tempoet.
På kort tid har vi set Trump skifte kurs igen og igen: Fra at ville købe Grønland, til at afskaffe og genindføre told på tværs af grænser, og fra at kalde Putin en fornuftig leder til nu at omtale ham som “komplet tosset”.
Det er et klart signal: Den tidligere præsident forsøger at genindtage den globale scene – men denne gang med mere kaos end klarhed.
Efter det voldsomme russiske angreb i Ukraine forrige weekend, hvor mindst 20 personer mistede livet, har Trump pludselig skruet op for retorikken mod Rusland. Det sker efter måneder, hvor han ellers har forsøgt at positionere sig som manden, der på 24 timer kunne afslutte krigen. Fire måneder senere er krigen ikke stoppet – tværtimod intensiverer Rusland sine bombardementer og militære aktiviteter.
Kongressen skrider til handling
Men Trump står ikke alene. I Kongressen er der faktisk et flertal – og det på tværs af partiskel – for markante sanktioner. Ikke bare mod Rusland, men også mod de lande, der stadig importerer russisk energi. Der tales om en straftold på op mod 500% til de lande. Det er et drastisk skridt, som kan få stor geopolitisk betydning – og som viser, at selv blandt Trumps egne er tålmodigheden med Rusland ved at slippe op. Men det vil potentielt ramme Europa hårdt.
Lavrov går til personligt angreb
I Rusland svarer man igen. Udenrigsminister Sergej Lavrov langer nu direkte ud efter Trump – ikke bare politisk, men også personligt. I et opsigtsvækkende interview antyder han, at Trump er “mentalt overbelastet”, og han bruger vendinger, der i russisk kontekst opfattes som en indirekte måde at kalde ham svag eller ligefrem kvindagtig. Det er bemærkelsesværdigt, hvor hurtigt tonen er skiftet mellem de to ledere, der tidligere udvekslede venligheder.
Et styrket NATO?
Midt i dette diplomatiske stormvejr er det værd at overveje: Kan den øgede spænding faktisk føre til et styrket NATO-samarbejde? Når Rusland viser tænder, og USA – trods interne stridigheder – reagerer samlet, kan det give en ny dynamik i alliancen. For første gang i lang tid er der måske udsigt til en mere samlet vestlig front over for Rusland.
Verden forandrer sig – og vi mærker det helt herhjemme
Når verdens stormagter skifter kurs fra den ene dag til den anden, skaber det usikkerhed – også for os i Danmark. Ikke kun sikkerhedspolitisk, men også økonomisk og politisk. Vi kan ikke tage stabilitet for givet, og derfor er det vigtigere end nogensinde, at vi værner om internationale samarbejder som NATO og EU, hvor fællesskab og forudsigelighed stadig vægter højere end personlige luner og politiske udspil fra dag til dag.